Technische aspecten duurzaam rubber
Natuur Rubber Latex (NRL), ook wel China-rubber of caoutchouc genoemd, is een elastomeer (een elastisch koolwaterstofpolymeer) dat oorspronkelijk is afgeleid van latex, een melkachtig colloïde dat door sommige bomen wordt geproduceerd. De bomen worden ‘afgetapt’, dat wil zeggen een incisie gemaakt in de schors van de boom en het kleverige, melkkleurige latex sap verzameld en verfijnd tot een duurzaam rubber. De originele getapte latex bevat 36% rubber-koolwaterstof, 60% water, 1,8% aceton-extract (natuurlijke antioxidant), 1,8% proteïnen en 0,4% mineralen. De latex wordt gestabiliseerd zodra het uit de boom wordt gehouden, omdat het anders onmiddellijk zal coaguleren (stollen; aan elkaar plakken) (bekend als de Brownse beweging). Stabilisatie van de vastgehouden latex gebeurt door toevoeging van ammoniak of kaliumhydroxide. Omdat de afgetapte latex zoveel water bevat, zou het een erg dure manier zijn om het materiaal te vervoeren. Er zijn verschillende technieken om het watergehalte te verlagen en het rubbergehalte van de afgetapte en gestabiliseerde latex te verhogen:
Technieken
Roaming: met ammoniak geconserveerde latex blijft maandenlang liggen; de rubberdeeltjes (die lichter zijn dan het water) zullen naar boven drijven. Dit naar boven drijven kan worden gestimuleerd door chemicaliën zoals PVA, methylcellulose etc. toe te voegen, omdat de rubberdeeltjes aan elkaar blijven plakken. Deze roam zal worden verdund in lage concentraties water en vaste stoffen.
Centrifugeren: roaming-methode met een machine genaamd de Laval. Het roamen met behulp van machines.
Verdamping: het water uit de latex laten verdampen. In vergelijking met centrifugeren gaan er bij dit proces geen rubberdeeltjes verloren. Om coagulatie te voorkomen dient u een stabiliserende zeep te gebruiken en het rubbergehalte kan oplopen tot 73%. Diverse bij centrifugeren is ca. 60%.
Elektrodecantatie: roamen door elektroden tot 60%.
Centrifugeren en verdampen worden het meest gebruikt. De gestabiliseerde latex met hoog rubbergehalte kan zowel voorgevulkaniseerd als nage-gevulkaniseerd worden geleverd. Alle rubberproducten worden uiteindelijk gevulkaniseerd om elastische eigenschappen en temperatuurstabiliteit te bereiken. Het vulkanisatieproces bestaat uit: verhitten en toevoegen van zwavel, peroxide of bisfenol om de weerstand en elasticiteit te verbeteren en om bederf te voorkomen.
Duurzaam latex
Specifiek op zoek naar duurzaam latex?
- Hoog gehalte aan vaste stoffen verdampt
- Laag nitrosamine
- Voorgevulkaniseerd eiwitarm
- Specialiteiten
- Standaard geprevulkaniseerd
- Ultra-laag / vrij NH3